'; ?> Ice, Ice, Baby | Anneke & Stiaan op trot!
September 26, 2011


De Kiwi’s hebben echt alles. Goudgele stranden, uitgestrekte weilanden, besneeuwde bergtoppen, dichtbegroeide regenwouden en Franz Jozef Glacier. Een van de weinige gletsjers in Nieuw-Zeeland die omwille van de sneeuwval nog steeds groeit en die je van dichtbij kan ontmoeten. Maori kennen de gletsjer als Ka Roimata O Hine Hukatere. Vrij vertaald zijn het de tranen van het lawinemeisje. De legende gaat als volgt.

Wanneer de geliefde van het meisje van 1 van de omringende bergtoppen viel, heeft ze zo hard gehuild dat haar tranenstroom bevroor in een gletsjer. De Oostenrijker Julius Haast was de eerste op het ijs van Franz Jozef. Wij zijn 2 van die 250 000 andere bezoekers per jaar.

Franz Jozef beklimmen is niet zonder risico. In 2009 werden hier nog 2 toeristen verpletterd onder vallend ijs. Wij kiezen voor ervaren gidsen om ons samen met een kleine groep over het ijs te leiden. Aangezien de gletsjer ongeveer een 20 000 jaar oud is, willen we onze grampons (spikes die je aan je bergschoenen bindt en je ietwat meer stabiliteit geven op het ijs) met respect in zijn rug boren.

De gletsjer ligt op een 5 km van Franz Jozef Village. Na een korte busrit en een wandeling door de vallei staan we oog in oog met de gigantische ijsmassa. Tot voor kort schoof het ijs tot een 70 cm per dag vooruit. Nu is de gletsjer aan het terugtrekken. Het ijs is grotendeels bedekt onder een fijn laagje grijs stof. Even later ervaren we hoe dit stof op het ijs komt. Rechts van ons maken de rotsen een rommelend geluid. Stokstijf blijven we staan en zoeken waar het gedonder vandaan komt. We zien rotsblokken de diepte in storten. De val veroorzaakt een stofwolk die zich langzaam over het ijs verspreid. We kunnen weer adem halen. Door de regen en het smeltwater dat bevriest tussen de rotsen en later weer ontdooit, scheuren er af en toe rotspartijen van de bergwand. “No stress”, stelt onze gids ons gerust. “Het zijn geen grote blokken dus no harm done.”

We zetten onze tocht verder richting het blauwe ijs. Onze gids kapt een weg door het ijs. We maken ons klaar om op handen en voeten door de meest suggestieve spleten te kruipen. We persen ons als slangenmensen door de kleinste gaten. An wringt er zich in sneltempo door. Ik heb wat meer duw- en trekwerk nodig om telkens aan de andere kant van de tunnel weer boven te komen. Je vergeet snel het grijze gruis als je je door het hemelsblauwe ijs van de zuiverste soort beweegt.

We bereiken het hoogste punt van de dag. “We have to cut us a way down now”, verduidelijkt onze gids alvorens we terug afdalen. Samen met 7 anderen zijn we Chinese vrijwilligers die het pad voor de komende dagen mogen uitproberen. Omwille van de voorspelde regen zal het traject dat we vandaag hebben afgelegd zo goed als weggespoeld worden. We balanceren over veel te smalle ijskliffen op weg naar het dal. Plots schuift 1 van onze groepsleden de dieperik in. We kunnen hem nog net opvissen met een ijsbijl. Onze handen en voeten verkleumen snel. De fun is er af. Iedereen wil zo snel mogelijk naar het dal. We moeten ons haasten want we zijn achter op schema.

Eens beneden zijn we opgelucht. Tijd voor een warm bad. In de hot pools van Franz Jozef Village liggen we te weken als een verdoofde garnaal terwijl we stoere verhalen met onze buurgarnalen uitwisselen. De 40 graden celcius doen ons goed. Na een ijsdag hebben we dit best wel verdiend.

lieve op 26/09/11

voorzichtig hé! chareltjes!!!

Tom op 27/09/11

spannend tochtje!!!

admin op 28/09/11

@Tom: Wat denk je van de spleet waar we inkruipen? Toch heel suggestief :)

Bieke op 28/09/11

Over een gletcher da’s ok voor mij, maar eronder ertussen wriemelen dat weet ik nog zo niet…Da’s voor de durvers,eh!

ward vandermolen op 29/09/11

Volgens mij is deze Franz jozef gene gewone.Het is niet voor niets dat hij
20.000 jaar oud is.
Het beklimmen van deze gletsjer is wel voor mensen met ballen aan hun lijf
Geen lachertje.
En dan de hot pools van Franz Jozef.Warm zeker Anneke?
Dit is bijna een temp (40°)om gaar te koken
Wees voorzichtig
Dikke kus

admin op 30/09/11

@ward vandermolen: Dat van die ballen valt nogal mee :) Awel, 40 is soms echt te warm. Je wordt er dan wat mottig in. Misschien is dat het signaal dat je bijna gaar bent.

Mimie op 25/11/11

Mooi!!