'; ?> One cup to rule them all | Anneke & Stiaan op trot!
October 2, 2011


Rugby is hot in Nieuw-Zeeland! En dat is zonder twijfel een understatement. Kiwi’s staan op en gaan slapen met deze edele sport. De nationale ploeg van Nieuw-Zeeland, All Blacks, is de trots van alle Kiwi’s. In 1987 veroverden ze de Webb Ellis Cup op het WK en dit jaar willen ze voor een zelfde scenario gaan in eigen land.

Maar dan moeten ze in hun groepsfase afrekenen met Frankrijk, het zwarte beest van de All Blacks. Les Bleus wipten de All Blacks in de kwartfinale tijdens het laatste WK. Sindsdien zijn onze zuiderburen een ware kwelling voor Nieuw-Zeeland. Met een legendarische scrum en oersterke locks kunnen ze de dartele scoremachines van Nieuw-Zeeland op afstand houden.


De clash tussen blauw en zwart wordt een ware titanenstrijd en wij zitten op de eerste rij. Bij wijze van spreken. We zitten eerder op de laatste rij van het Eden Park Stadium dat voor de gelegenheid werd uitgebreid met extra tribunes achter de goals. Dicht bij de goden. Helemaal bovenaan de tribune is het zicht fantastisch.


We zijn aardig op tijd voor de match. Enkele uren op voorhand dwalen we rond in de omgeving van het stadion. De sfeer opsnuiven. Tervergeefs. Buiten wat blauw met belachelijke hoedjes en kostuums valt er niet veel ambiance te bespeuren. Rondom het stadion is het nog erger. Geen enkele mobiele tap, laat staan iemand die bier verkoopt. Geen kraam met hamburgers en braadworsten. Zelfs geen overgepensioneerde verkoper van lelijke sjaals, mutsen en toeters. Dat belooft.

De clash kan beginnen. De volksliederen worden uit volle borst meegezongen. De Fransen zijn net iets overtuigender en strijdlustiger. Maar de thuisploeg heeft nog een haka achter de hand. En geloof ons, dit is waanzinnig.


Update: Dit is de haka van de halve finale. Wallabies vs All Blacks, de clash der titanen. Het was een geweldige match in het voordeel van All Blacks. Finale is All Blacks vs Frankrijk.

De scheidsrechter fluit de match op gang. Het spektakel kan beginnen. De All Blacks hebben het moeilijk om de Fransen af te houden. Als stormrammen proberen ze door de verdediging te breken en een try te scoren. Met moeite overleven de All Blacks. De Franse supporters brengen ambiance in het stadion. De Kiwi’s rondom ons zijn eerder stil.


En dan gebeurt het. Richie McCaw breekt door de Franse linie en speelt de bal naar Israel Dagg die de eerste try van de match scoort. De boel ontploft. De omroeper speelt Paint It Black. Iedereen zingt zo luid hij kan mee. Er wordt afgerekend met het verleden. De All Blacks zitten goed in hun vel. Als Uruk Hai krijgen ze Les Bleus zonder probleem klein. Het gaat er hard aan toe. Heel hard soms. En toch zijn de spelers 1 voor 1 echte gentlemen. Ongelooflijk.


Een supporter even verder op onze tribune wordt aangemaand zich kalm te houden. De arme man wou enkel een Mexican wave op gang brengen. “I got my eyes on you”, gebaart een veiligheidsman. “On more time and you are out!” We lachen met de veiligheidsman die zijn job iets te serieus neemt.

Zonder noemenswaardige incidenten en een overtuigende zege voor de All Blacks arriveren we terug in het centrum van Auckland. Het feest is alvast losgebarsten. De keurige stad wordt even verbouwd tot een zottenkot. Enkele uren later staan we aan de incheckbalie voor onze vlucht naar Bangkok. “Congratulations, you escaped the mad house called Auckland”, verwelkomt de steward ons.

T AnnyT Eddy op 02/10/11

Die haka daar krijg ik kippevel van zo mooi en in het echt nog beter niewaar, en nog altijd geen heimwee naar Begie (dikke graphoor)
nog veel plezier ginder!!!!!

jéjé en sus op 02/10/11

mannekes, schoon foto in het stadion, alleen heeft men het gezicht van Anneke precies voorzien van twee strijdlustige strepen. haka of maori schilderwerk ?
die link naar die rugbymatch is de moeite !
XXXXXXXXXXXX

annemie Wouters op 02/10/11

Ja An ge zijt precies nen echte fan!
Dat is rijmen he ! Het is nog steeds leuk alles te lezen van jullie avontuur!
Groetjes!

sofie op 03/10/11

Weeral een evaring rijker, gr

Leslie & Margit op 05/10/11

Ja amai, het Nieuw Zeeland avontuur zit er ook weeral op! Dat gaat vooruit zene! Het is elke keer zo leuk om jullie verhalen te lezen! Ben al benieuwd naar Thailand, Nepal,… Geniet er daar nog van!! xxx

admin op 06/10/11

@T Anny N Eddy: In het echt is het inderdaad nog veel beter zeker als al die Kiwi’s uit hun dqak gaan. Tijdens de match All Blacks – Tonga waren er 2 haka’s en die van Tonga was maar een balletopvoering tegenover de haka van de All Blacks.

bart op 18/10/11

amaai jullie zijn blijkbaar al op prachtige plaatsen geweest. wij volgen alles een beetje mee en zijn aan het wachten op al de spannende verhalen! geniet nog van jullie avontuur!
gr van Katrien, Bart, Toon, Ward en Jefx