'; ?> Tempel-hopping in Angkor | Anneke & Stiaan op trot!
October 7, 2011

Vanuit Phnom-Penh arriveren we na een geanimeerde busrit van 7 uur in Siem Reap. Met Angkor als werelderfgoed is het beslist de moeite halt te houden in Siem Reap, de ideale uitvalsbasis om de tempels uit de periode van het Khmerrijk te ontdekken. In onze backpacker regelen we een tuk tuk-chauffeur voor drie dagen, bespreken we onze tempelroute en consumeren we nog snel een vismassage op de night market. Voor we het goed en wel beseffen zitten we met onze zweetpikkels in een visbak. Terwijl we van een versgetapte Angkor-pint nippen, vreten de vissen alle dode huidcellen van onze voeten.

De volgende dag zijn we vroeg op weg naar Angkor Wat, moeder aller tempels. En dat is er aan te merken. De parking staat knoertvol met bussen en tuk tuks. Honderde toeristen banen zich een weg over de grote brug naar de tempel. Angkor Wat is naar alle waarschijnlijkheid het grootste religieuze gebouw ter wereld. Maar van religie is hier in de verste verte weinig te bespeuren. We storen ons mateloos aan luidruchtige Chinezen. Ze blokkeren steeds de lens van je fototoestel en snijden te pas en te onpas je weg af. We maken ons na een kort bezoek snel uit de voeten naar een volgende tempel.

In Bayon, een deel van Angkor Thom, krijgen we de wereldberoemde hoofden die mysterieus voor zich uitstaren te zien. Het is alsof ze op ons neerkijken terwijl we hopeloos verloren door de gangen van de ruïne navigeren. Al deze tempels zijn stuk voor stuk architecturale pareltjes. Ongezien. Zo indrukwekkend.

“Tomb Raider”, wijst Richard, onze tuk tuk-chauffeur, naar Ta Prohm. Deze ruïne was het decor van de Tomb Raider-film. De jungle heeft hier lelijk huisgehouden. Overal zie je de wortels van bomen door gangen en ramen kronkelen. Het is een fantastisch machtsvertoon. Een groot deel van de planten en bomen werd hier verwijderd om een bezoek aan Ta Prohm mogelijk te maken. We zeggen nog even goedendag aan de crocodile tree en zetten onze tocht verder richting Beng Mealea, Tomb Raider in het kwadraat.

Na een lange en stoffige rit arriveren we aan Beng Mealea. Het is beslist de meest waanzinnige tempel die we te zien krijgen. Een bezoek aan Beng Mealea is de ultieme Indiana Jones-ervaring. Deze tempel werd naar hartelust geconsumeerd door de jungle. Een groot deel werd gekapt, maar een bezoek is nog steeds niet zo evident. Het lukt ons om voor enkele dollars een rondleiding te krijgen van 1 van de bewakers.

We banen ons een weg door het puin van de ruïne. Hoewel hier veel mensen rondlopen, zijn we quasi alleen in de duistere gangen. We vragen ons af hoe het leven in de 12de eeuw hier geweest zou zijn. We kunnen er ons geen beeld van vormen. Nog steeds niet trouwens. Ik neem uitgebreid de tijd om beelden te schieten. Dit is echt uniek.

Drie dagen lang snuiven we de sfeer in en rond de tempels van Angkor op. De schoonheid van deze bouwwerken is met geen pen te beschrijven. We staan keer op keer perplex bij het zien van deze meesterwerken. We sluiten onze Angkortrip af met een bezoek aan Kbal Spean oftewel The River Of A Thousand Linghas. Ten noordoosten van Angkor dondert de rivier op spectaculaire wijze dwars door de jungle naar beneden. Na twee km bergopwaarts slingeren door de jungle staan we aan de brug waar de rivier een waterval vormt. In de rivierbedding zie je de beeldtenissen van Vishnu, Shiva en Uma. Ze werden uit de stenen van de rivier gehouwen. Kunstwerkjes ter ere van de goden.

Kbal Spean werd ontdekt in 1969 en werd al even snel een mijnenveld tijdens de burgeroorlog. Sinds 1998 was het terug veilig om de rivier te bezoeken zolang je maar niet van het pad afdwaalt. Anders kan je nog steeds op een landmijn getrakteerd worden. Overal in Cambodja zie je het vernielende resultaat van landmijnen. Mensen zonder armen of benen proberen in leven te blijven door schilderijen te verkopen of muziek te spelen aan de in- en uitgangen van tempels.

Vandaag de dag ligt Cambodja nog steeds bezaaid met mijnen. Een herinnering aan een verschrikkelijke tijd van repressie en oorlog. Het is bewonderenswaardig hoe de Khmers op korte tijd hun leven weer op de rails proberen te krijgen.

Tino op 07/10/11

De reis schiet goed op he !! Jullie beginnen er stilaan als echte globetrotters uit te zien! Schitterende foto’s en verslagen! Ideaal voor ons, de thuisblijvende mens. Willen we even uit de dagelijkse sleur : gewoon http://www.optrot.be ;-) )
Veel plezier Anneke en Stiaan XXX

clarisse op 07/10/11

wish we were there….

Evy op 07/10/11

Wauw wat een toffe regenjassen :-)

Tom VG op 08/10/11

Die vissen hebben ongetwijfeld een mooi maal gehad! Effe de rekening gemaakt 25/07-25/12 is 154 dagen, 9/10/11 (mooi gepland) zitten jullie aan dag 77 en daarmee in de helft. Mogelijks heb ik hiermee 2 dagen op voorhand iemand zijn surprise bericht verbrod, heb rap geklad dus reken nog maar eens na, misschien zit ik er wel naast..

Enjoy!
Groeten uit een voorlopig zonnig Ukraine

admin op 09/10/11

@Tom VG: We snappen het niet :) Wel vandaag 3 maanden getrouwd!!! Trouwens we zijn 21/12 terug. Heb je al gekeken voor Thailand?

@Tino: We doen ons best om de posts een beetje boeiend te houden :) Super dat jullie allemaal ons volgen.

Tom VG op 09/10/11

Dacht dat jullie op kerstdag aankwamen.. dan veranderen er hier en daar wat vierkantswortels en integralen, kortom valt die berekening natuurlijk geheel in het water..toch goed dat ik eens rekende anders was die 3 maanden getrouwd mogelijks toch wel vergeten geraakt! Thailand, mijn geld op de rooster geteld. Laten nog iets weten.
Be safe!
TNK

annemie Wouters op 10/10/11

Mooi! Echt elegant die regenjassen! Tot de volgende!

Imbert Steve op 11/10/11

Hey Anneke en Stiaan ,

Nu zowat alles gelezen en Cambodja ziet er beter uit dan ik gedacht had , die verschillende tempels en vooral het bezoek aan de Kbal spean ziet er super uit ! Ik zou zeggen geniet rustig verder van jullie verlofke en tot snel !

mvg joppe

Silke Struyf op 11/10/11

Hey

Weer helemaal bijgelezen… :-)
Geniet er nog van, ziet echt super uit!!!

Groetjes

admin op 13/10/11

@Imbert Steve: Beter is wel relatief Joppe. We zitten nu op het platteland en er is toch veel armoede. In de toeristische gebieden kunnen ze dat goed wegsteken. Desalnietteplus, Cambodja is een aanrader :)

Steven Van Dyck op 17/10/11

Prachtig dat je toch in Beng Mealea geraakt bent (en er weer uit ook).
Ik hoop dat je niet teveel last hebt van de moesson, in Thailand zijn er aanzienlijke overstromingen gaande. Blijf nog maar wat in Cambodia, je zit daar goed…

PS als je nog in Siem Reap bent , ga eens iets drinken in de bar van hotel de la paix. Echt iets voor u…

admin op 18/10/11

@Steven Van Dyck: Het was allemaal de moeite. Kbal Spean en Beng Mealea was heel mooi en minder toeristisch. Vandaag vertrekken we richting Nepal, als we tenminste in Bangkok geraken.

Btw Hotel De La Paix zijn we gepasseerd de laatste dag Siem Reap, maar niets gedronken :)

Aili Cogghe op 19/10/11

Die regenjassen ,origineel,ze doen me denken aan de chinezen in Brugge.
Geniet er maar van. Ik reis met jullie mee, alleen zit ik in België.
grtjs aili

Philip De Schutter op 30/10/11

Deze website is een belevenis op zich: prachtige foto’s , vlotte commentaar een unieke reis ! Geniet maar met volle teugen zou ik zeggen.
Groetjes