'; ?> Snotneuzen en lijmsnuivers | Anneke & Stiaan op trot!
November 20, 2011

Nepal oftewel de Federale Democratische Republiek Nepal is, zonder te overdrijven, een chaotisch land. Sinds de machtsovername van de Maoisten in 2007 en de degradatie van koning Dyanendra tot het staatsburgerschap is er nog geen nieuwe grondwet, laat staan enige vorm van structuur in het land. Het zuidelijke deel van het subcontinent kreunt onder de bewogen geschiedenis die ze achter de rug heeft. En dan spreken we nog niet van de moordpartij van kroonprins Dipendra. De kerel heeft de helft van zijn familie een kogel door het hoofd gejaagd toen hij te horen kreeg dat hij niet mocht trouwen met het meisje van zijn dromen. De moordende casanova heeft drie dagen in coma gelegen voor hij stierf aan zijn schotwonde en aangezien zijn vader dood was, mocht hij drie dagen lang koning zijn. Best wel bizar als je in een coma ligt en net een familiedrama hebt veroorzaakt. Soit, ondanks alle problemen op politiek en sociaal vlak proberen de Nepalezen te overleven.

In de bergen is het leven simpel. De bevolking is arm, maar kan perfect overleven op die ene koe, enkele geiten, een handvol kippen en dat kleine rijstveldje voor de deur. Ook al hebben ze geen rotte roepie om aan hun gat te krabben, ze zijn overwegend gelukkig. Maar de lokroep van de stad is groot. Het gras is altijd groener aan de andere kant, ook in Kathmandu. Maar eens in de stad is het leven heel duur. De meesten kunnen amper de eindjes aan elkaar knopen. Ze leven in veel te kleine kamertjes zonder stromend water en toilet. Kathmandu heeft de stedelingen in een wurggreep en knijpt de laatste cent uit hun strot met alle gevolgen van dien. Alcoholmisbruik, druggebruik en sociaal geweld zijn allemaal niet zo ongewoon.

NGO’s proberen de Nepalezen op te vangen en op het juiste spoor te zetten, een klein lichtpuntje in een donker leven. Shangrila Home, een opvangtehuis voor straatkinderen in Kathmandu, is een mooi voorbeeld. In 1995 zijn ze gestart met 11 kinderen, nu zorgen ze voor opvang voor meer dan 100 kinderen en jongvolwassenen. Ze krijgen onderdak, eten, onderwijs en veel zorg van alle vrijwilligers ter plaatse. Het tehuis heeft plaatselijke medewerkers in dienst genomen om de dagelijkse werking optimaal te laten draaien. De kinderen worden begeleid door onbetaalde vrijwilligers, die enkel kost en inwoon aangeboden worden. Wim De Becker, die de dagelijkse leiding van Shangrila op zich neemt, geeft ons een rondleiding. Het vroegere hotel dat ze nu huren is een uitstekende locatie voor Shangrila Home.

Het is zaterdag, de Nepalese zondag, en iedereen is thuis. Terwijl de jongens op het veldje naast het hotel een potje voetballen, zitten de meisjes op hun kamer voor een verkleeppartij. De hond des huizes, die steelt flip flops. Er hangt een leuke sfeer in huis, de energie druipt van de muren. Hier is iedereen gemotiveerd en ontbreekt het niet aan goede wil om er iets van te maken ook al hebben ze allemaal al een donker verleden achter de rug. Totaal anders dan de kleine lijmsnuiver die we telkens tegen het lijf lopen om de hoek van onze guesthouse. Zijn ogen draaien naar de vier windstreken telkens hij de lijmdampen uit de plastic zak in zijn longen trekt. Het is zielig om zien. Hopelijk vindt hij de weg naar een organisatie zoals Shangrila Home en kan hij beginnen dromen van een beter leven.

Wij zijn alvast overtuigd en hebben besloten om Shangrila Home en haar verschillende projecten te steunen. Lees meer over Shangrila op http://www.shangrilahome.org. Doe zoals ons. Samen kunnen we echt het verschil maken. By the way donaties vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Nog niet overtuigd? Kijk dan eens naar deze smoeltjes!

En nog een iets minder jong smoeltje.


jéjé en sus op 20/11/11

lap, ge hebt ons flink geraakt met uw mooie foto’s, …..van nog mooiere kinderen.
de eerste 40 euro zijn al binnen voor het Nepalese project, dit ten nadele van Natuurpunt, maar die zullen dat ook wel begrijpen.
mama, vake. xxx

sara en tom op 20/11/11

hier ook een diepe indruk achtergelaten! count us in!
dikke kussen

T Anny& N Eddy op 20/11/11

Prachtige mensen die vrijwilligers en Wim de Becker het pakte ons ook wel een beetje zo’n lieve kindjes, het was met de krop in de keel.maar toch nog veel plezier dikke kussen!!!

vandermolenward op 23/11/11

Anneke en Stjaaneke,
Prachtige foto’s, als jullie thuis zijn, zullen we samen iets op touw zetten, om dit project te steunen.
Een goede raad neem de juiste tandenborstel. Geen probleem uw naam zal er waafschijnlijk wel opstaan.
Groetjes en dikke kus Wees voorzichtfig

Anouk&Manou op 23/11/11

Hoooooi :)
Wat erg voor die kleine kindjes, ze hebben allemaal ne snotneus xd.
We hopen dat jullie zonder snotneus thuis komen.
Bij ons is het koud, maar nog geen regen gehad , Joepieeeee :D
We zullen heel blij zijn dat we jullie terug zien , Want het is toch wel een beetje lang !

Dikke kussen Anouk, Manou, Mama, Papa, Nico, Mieke, Nonna, Nonno, Amore de poes xxx

Lora en alex op 23/11/11

Liefste tante an en nonkel stiaan, wij vinden het zo erg voor die mooie kindjes dat ze vuile kleren hebben en dat dat baby’tje in zo’n mandje moet zitten. Wij beginnen alvast mee te sparen!
Alex zegt dat de aftelstickerkalender mooi en bijna vol is dus wil ze komen logeren bij jullie! En lora wil graag nog eens skypen als het ergens past. . .
Nog een fijne maand en tot heel snel! Dikke kussen, lora, Alex, Christophe & an.

admin op 24/11/11

@Lora en alex: Amaai dat is leuk dat jullie met ons sparen. Dat zullen die kindjes daar wel leuk vinden. Wij zijn ook aan het aftellen, een beetje toch :) We willen de aftelstickerkalender wel eens zien. En vanaf dat we thuis zijn kunnen jullie komen slapen want dan moeten mama en papa toch alleen maar pakjes maken in de winkel.

@Anouk&Manou: De kindjes amuseren zich wel en zijn niet altijd triestig. Wij hadden eigenlijk ook een snotneus in Nepal :)
Amore de kat? Wie is dat? Hebben jullie die al lang? We zullen eens komen kijken naar die kleine tijger als we thuis zijn.

admin op 24/11/11

@de sponsors: fijn dat jullie allemaal willen meesparen voor de snotneuzen. Op de website van Shangrila Home kan je alles nog eens van naaldje tot draadje nalezen. Het is echt wel een goed en concreet project.

Anouk&Manou op 24/11/11

@admin: Ja, wij hebben die kat al van pasen ! Kom maar eens kijken :D

xx Anouk&Manou